30 Jul 2018

7-те имена на вашия бизнес

Paola Minekov

Share
Like Comment

7-те имена на вашия бизнес

Раждането на нов бизнес е като раждането на дете. Буквално. От тази гледна точка, едно от първите неща при стартиране на вашето ново начинание, е да намерите име, да го кръстите. Името съживява проекта и му придава идентичност.

wordcloud2-7names2

Много нови бизнеси, а дори някои вече установени такива, изпитват известна доза объркване относно разликите между името на компанията, търговското име, това на марката, на домейна и вероятно най-объркващото от всички – на запазената търговска марка. В стандартна ситуация е за предпочитане всички тези различни имена малко или много да се припокриват. Но разбира се в много случаи не е така. А ние се надяваме това да е поради правилно обмислени бизнес решения.

Нека разгледаме смисъла на всеки тип име на даден бизнес. Да приемем, че за целите на тази статия притежавате пекарна някъде из Южен Лондон.

  1. Името на компанията

Ако сте регистрирали компанията си в Официалния търговски регистър на компаниите във Великобритания, или в подобна такава институция във вашата страна, то вие вече сте я кръстили.

Името на компанията ви е уникално, но е възможно да бъдат регистрини други фирми с имена много подобни на вашето име. Да речем, че сте регистрирали вашата компания за захарни изделия, под името Bakers Ltd. Не е изключено някой да регистрира компания под името Bakers Ceramics Ltd.

Ако в Официалния търговски регистър на компаниите във Великобритания изпиша Bakers, това е резултатът, който ще получа. Пробвайте сами:

https://beta.companieshouse.gov.uk/search?q=bakers

Тази регистрация прави компанията ви юридически субект под съответното название, но не ви дава права над други идентични или подобни на вашето име домейн или търговска марка.

При регистриране на вашата компания, съществуват няколко рестрикции, с които следва да се съобразите. Те са свързани със “специфични” думи, които в зависимост от типа на регистрацията, нямате право да използвате. Например “асоциация” или “акредитиран”.

  1. Търговското име

Това е името, с което търгувате. Поне в Обединеното кралство понятията търговско име и бизнес име означават едно и също нещо. Търговското име често съвпада с регистрираното име компанията ви, но това не е задължително. Например, търговското име на McDonalds Corporation е McDonalds, което макар и много близко, не е идентично. Но може да е и съвсем различно - няма легална причина търговското име на Bakers Ltd. да не е например Tasty Cupcake.

Естествено, както и регистрираното име на компанията, така и търговското име. не бива да нарушава правата на други, вече съществуващи предприятия. Но за разлика от регистрираното име, търговското име може да бъде идентично с това на друг бизнес, стига да отговаря на следното изискване: Не може да използвате име, с което биха могли да ви объркат с някой от вашите конкуренти.

Това обаче не означава, че търговското ви име не може да бъде много сходно с това на подобен на вашия вид бизнес, който се намира достатъчно далеч физически от мястото, където вие развивате търговия. Например, ако търгувате в Южен Лондон и се казвате Tasty Cupcakes, няма правна причина някой друг да не се нарича Tasty Cakes, стига да продава в Суонзи, например.

  1. Марката/марките ви

Да, вие (или вашата компания) може да имате повече от една марка. Да вземем за пример Кока Кола, която има повече от 20 марки, като Кока Кола е най-разпознаваемата от тях, а здравословният органичен студен чай Honest Tea е вероятно най-малко свързан с вида напитки, с които е известна компанията. Реално, ако тепърва стартирате бизнеса си, най-вероятно е да започнете с един бранд и да разработите името, логото, вида и същността му.

coke

За някои фирми, името на всеки продукт може да бъде отделна марка, както е примерът с Кока Кола. Бизнесът Tasty Cupcakes (принадлежащ на фирмата Bakers Ltd) може да има марка, наречена Unicorn Bonbons. За някои видове лайфстайл бизнес начинания, като творчески и публични фигури или лични консултанти, дори собственикът може сам по себе си да се възприеме като марка, във функцията си на лице на фирмата.

  1. Имената на домейна ви

www.bakers.com принадлежи на Дейв. И никакво количество от имена и търговски марки, които регистрирате в каквито и да било инстанции няма да промени този факт, ако не закупите домейна от Дейв. Може да се каже, че всички .com домейни от една дума са отдавна закупени, като повечето са „паркирани” с надеждата да бъдат продадени като първокласни домейни за значителни суми. Разбира се, това може и да звучи цинично.

32316985_web

Преди много години, аз исках да купя paola.com, който принадлежи на някоя си Паола и зарежда единствено празен прозорец... По-късно пък бях хвърлила око на paola.co.uk, който пък принадлежеше на бащата на една Паола, и който беше достатъчно мил да ми напише имейл. Обясни ми, че е купил домейна за дъщеря си и не желае да се отказва от него. Изглежда сега се продава, но познайте какво - вече нямам интерес. Преди няколко години интернет се разрасна и подобри с интродукцията на gTLD (generic top level domains). Едно от нововъведенията беше .art. Творецът в мен никога не разбра защо .art не беше пуснат заедно с първоначалния подбор от общоприети домейни (вероятно на техниците им е липсвало определена доза артистичност?), но пък беше в списъка на новите над 1000 домейн категории на нови gTLD. И тъй като това е домейн за изкуство, първоначално беше достъпен единствено за професионалисти в изкуството. Затова отделих 300-те паунда или колкото paola.art струваше в този период. За сравнение, един .art домейн днес струва по-малко от 15 паунда, със сайтове като GoDaddy, които предлагат първата година на ползване за петаче (5 паунда). Но веднъж закупен от някой друг, домейнът, който искаш е малко вероятно да попадне на свободния пазар за добра цена, така че според мен си струваше.

Това не означава, че не притежавам paolaminekov.com. Там винаги е бил домът на моето портфолио. И paolaminekova.com също, само защото моето фамилно име може да бъде написано с и без „а” в края. Също така купих ivanminekov.com за баща ми. И minekov.com, и .eu принадлежат на мой роднина. И разбира се minekov.art - нямаше как да да не го взема. Също така, преди няколко години взех участие в стартиращата кампания на домейн за Лондон (.London) и станах горд собственик на paolaminekovart.london, който съдържаше специални творби за събитието: http://domains.london/dot-to-dot/

Разбирате ли накъде върви мисълта ми с всичко това? Вашият онлайн адрес е от значение и колкото по-опростен и точен е за вашия бранд, толкова по-добре.

Възможно ли е да ви объркат с някого другиго? Има ли възможност хората да го изписват грешно? Може да се възползвате от възможността да получите няколко версии на домейна и всичките да пренасочите към уебсайта си.

Нещо друго, на което да обърнете внимание е включването на ключови думи в домейна си или поне на някои от неговите версии. За International Business Alliance - IBA, например, притежаваме internationalbusinessalliance.net (дълго, но описателно, и да, трябваше да е .net) и кратката версия ibaconnect.com, където се намирате в момента.

И познайте какво? В момента на писане на тази статия, все още можете да закупите. unicornbonbons.com! Get it here: Website Builder 250x250

  1. Имената ви в социалните мрежи

Потребителското ви име в някои дигитални медийни канали, особено ако продавате онлайн чрез Amazon или Ebay, не е по-малко важно от официалното ви домейн име. В днешно време е също толкова вероятно хората да ви потърсят във Facebook или Twitter, колкото и в Google. Всички дигитални медийни канали, включително IBA, ви позволяват да персонализирате URL адреса си. И разбира се, винаги е добра идея да запазите потребителското си име в съответствие с името на бранда и на компанията.

  1. Търговската марка

41734569_web

Вашата търговската марка попада в графа интелектуално право. Имате две опции - да регистрирате марката си, или да я развиете без официална регистрация. Регистрираните марки използват това означение ®, а нерегистрираните - ™. Да регистрирате вашата марка или бизнес име означава, че никой друг няма правото да я използва - в определени страни и класове, в зависимост от регистрацията. Можете също да регистрирате търговска марка в определена държава, за цяла Европа и/или Америка, за света и т.н.

Съществуват 45 класификации, които покриват всички услуги и индустрии и можете да регистрирате марката си в няколко такива, покривайки различни аспекти на вашия бизнес. Регистрирането на търговска марка не е от типа дейности „направи-си-сам”. Това е един сложен и скъпоструващ процес и е най-добре да се доверите на специалист. Въпреки това, може да получите възражения срещу марката, която искате да регистрирате. След като подадете заявление, тя не може да бъде променяна. Ако молбата ви бъде отхвърлена, трябва да започнете всичко отначало, както и да платите съответната сума отново.

Също така, ако в един момент решите да добавите нови класове и държави, за пореден път ще се наложи да започнете наново, тъй като ще е все едно да регистрирате нова търговска марка. Така, че е във ваша полза да включите още от самото начало всички класове и страни, с които знаете, че ще оперирате.

Ще е добре като първа стъпка да проучите дали марката ви вече е регистрирана във държавите и класовете, от които се интересувате. Позволете ми да ви дам насока - освен, ако марката ви не е уникална, очаквайте, че подобни регистрации вече съществуват. Специалистът ще може да ви консултира относно вероятността марката ви да бъде регистрирана и под каква форма. Вашият консултант може да извърши задълбочено търсене и да обсъди резултатите с вас.

Веднъж регистрирана, марката получава валидност на регистрацията 10 години - при условие че сте използвали марката си във формата, в която тя е регистрирана през първите пет години. Можете да използвате агенция, която да наблюдава регистъра за подобни на вашата молби, както и да  ви напомня, когато е време да подновите регистрацията си.

Можете също така да решите да изградите бранд, без да регистрирате търговска марка. Тъй като говорим за интелектуална собственост, ако разполагате с утвърдена и различима търговска марка, дори и без регистрацията, това ви предоставя определено ниво на законни права, въпреки че при липса на регистрация това може да се окаже по-трудно доказуемо.

  1. Умалителното име на вашия бизнес

Вашият бизнес е “вашето бебе”, имате ли име умалително име за него? Може би това е работното заглавие, което ви е хрумнало, когато за пръв път ви е дошла идеята за това начинание и все още го наричате така? Или пък е нещо лично, което ви кара да се усмихвате всеки път, когато го кажете?

Share
Like Comment

Categories: IBA Blog , The 7

Tags: #business name #brand #trademark #domain #url #gtld #social media

Comments (0)

Archive / Search

Instagram

Follow on Instagram